NYHETER & INFORMATION

Här presenterar vi löpande nyheter och information gällande Musikoteket. Lite som ett nyhetsbrev fast på hemsidan. Så kika gärna in här då och då för att ta del av vad som lagts upp nyligen på hemsidan och få tips och idéer.

Och som alltid är ni välkomna att höra av er med förslag och idéer. Ni når oss lättast via kontaktsidan.

Mvh Tobbe Gustafsson, VD på Musikoteket. 

2023-12-19

Nämen! En ny jullåt upplagd!

Molly Sandén och Magnus Carlssons jullåt från 2006, ”Julens tid är här” finns nu hos oss på Musikoteket.

Vi har dels ändrat tonarten i G och låten ligger kvar där ända fram till slutrefrängen då vi gör en tonartshöjning till G#
Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Ni hittar den här.

2023-12-17

Ännu en ny jullåt upplagd!

Låten, Kommer inte julen snart? Som är skriven av Margaretha Holm Magnusson.

Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Ni hittar den här.

2023-12-11

Ny jullåt upplagd!

Den klassiska jullåten: När juldagsmorgon glimmar finns nu hos oss på Musikoteket. Det finns många olika textvarianter av denna sång. Vi har använt sångtexten från den första svenska översättningen,1851.

Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Ni hittar den här.

2023-12-03

Ny jullåt upplagd!

John Lundviks fina jullåt, Välkommen hem finns nu hos oss på Musikoteket då väldigt många av er Musikotekare har önskat att den låten ska finnas hos oss.

Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Ni hittar den här.

2023-11-28

Ny genre i Musikoteket Studio!

Nu har vi lagt upp en Julgenre i Musikoteket Studio. Så klicka dig in och skapa din egna jullåt!

Sedan tidigare hittar man Disco, 80s, EDM, Funk, Bluesrock, Hiphop modern, Hiphop Old-School, Heavy Metal, Klassisk, Samba, Reggae och Vilda Västern.

>> Här finns Musikoteket Studio.

2023-11-21

Musikotekets egna Julkalender!

Varje dag fram till julafton så kan man klicka på tre olika paket för att få ledtrådar till dagens jullåt.

Sedan kan man klicka på noterna för att få höra en kort instrumental version av låten. Sen får eleverna börja gissa vilket låt som är den dagens jullåt.

Man kan sedan kolla om man gissat rätt genom att öppna dagens lucka. Sen så sjunger man låten tillsammans!

>> Du hittar den och allt som hör Julen till på vår JUL-TEMA-SIDA.

2023-11-16

Kan man skapa en egen låtlista?

Ja, det kan man göra!

Det gör man genom att skapa bokmärken i sin webbläsare. Här hittar man en PDF-fil som visar hur man gör i Google Chrome.

Möjligheten finns att köpa våra musikbakgrunder som mp3-filer för 25 kr/st och skapa en spellista på dator eller mobil.

>> PDF-filen hittar ni här.

2023-11-14

Ny låt upplagd

Harpos monsterhit, Moviestar har väldigt många av er Musikotekare önskat att den låten ska finnas hos oss.

Nu gör den det! Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Ni hittar den här.

2023-11-06

Beställ musikbakgrunder som MP3
Ett, tu, tre så är det dags för advent, lucia och julavslutning. Många skolor tycker att det är praktiskt att ha musikbakgrunderna på en annan enhet i den ordning man själv vill.

Möjligheten finns att köpa våra musikbakgrunder som MP3-filer för 25 kr/st (exkl. moms).

Filtrera och botanisera bland jul-bakgrunderna här på musikoteket.  Notera vilka du vill ha och lägg sedan din beställning. Leverans sker inom 1-2 vardagar via e-post till beställaren.

Vänta inte för länge med just din beställning.

>> Beställning görs via detta formulär.

OBS – du behöver vara inloggad på Musikoteket.se för att komma åt beställningssidan.

2023-11-04

Prisjustering 1 januari 2024
Vid årsskiftet så kommer vi justera priset för en 12-månaders skollicens hos oss på Musikoteket till 1595 kr exkl. moms (6%). Detta med anledning av de kraftigt ökade kostnaderna till både Stim och musikförlagen när det gäller det upphovsrättsligt material (royalties) som finns på Musikotekets hemsida.

En annan större investering är att Musikotekets hemsida från och med den 1 januari 2024 kommer ligga på en helt egen kraftfull server som rejält ska öka driftsäkerheten för alla våra användare där vårt material mycket snabbare och stabilare kommer kunna laddas upp till alla användare.

Vi hoppas så klart att ni användare även uppskattar den kontinuerliga utvecklingen vi gör med allt innehåll på hemsidan och nyproduktionen av fler låtar samt mer pedagogiskt material löpande. Detta medför också ökade kostnader men är vikt för att hela tiden hålla hemsidan levande och dynamisk.

2023-11-02

En påminnelse om vår sida med JULTEMA

Som de flesta av er vet har vi många sånger och låtar på temat Jul & Lucia, nämligen 115 stycken som ni hittar via LÅTAR-filtreringen.

På vår JULTEMA-sida hittar ni dessutom detta:
-Musikotekets Julkalender
-Luciabingo
-Musikotekets Julgodis
-Julkryss
-Interaktiva julspel
-Juldanser

>> Ni hittar den här.

2023-10-26

NYHET Rösten & Hörseln-häftet!

Häftet presenterar rösten som ett fantastiskt instrument vi använder när vi kommunicerar med vår omgivning och hur rösten fungerar och vikten av röstvård. Hur rösten kan användas musikaliskt i olika vokala uttryck.

Hörseln presenteras som ett av våra fem sinnen som gör att vi kan uppfatta ljud samt vikten av hörselvård med hälsosamma ljudnivåer.

Här får eleven möjlighet att i sin takt lära sig mer om rösten och hörseln både praktiskt med olika uppdrag och experiment.

När du klickar på länken kommer du vidare till hemsidan för Musikoteket Förlag och Shop.

>> Häften kan ni beställa här.

2023-10-19

Nytt melodihäfte för tangentinstrument

Melodihäfte med noter för en hand finns sedan tidigare på Musikoteket. Nu finns dessutom “del 2 för två händer med noter”.

Både höger och vänsterhand får chansen att på ett enkelt och lekfullt sätt öva upp förmågan att spela tangentinstrument med bägge händerna.

Stort tack till Helen Gautier för både idé och skapande av detta häfte.

>> Ni hittar det på denna sida.

2023-10-13

Uppdaterade ton & notmallar!

Nu har vi uppdaterat våra tonmallar. Dessa kan man kan skriva ut och laminera så man sedan kan placera mallen ovanför tangenterna på en keyboard. Eller lägga mallen på ett notstativ när man ska lära sig de olika tonerna och noterna. De finns även med boomwhackersfärger om man vill öva med dem.

>> Ni hittar dem här.

2023-10-11

Kan man transponera?

Japp det kan man! Om du använder webbläsaren Google Chrome så kan du klicka upp denna bild som guidar dig hur du ska gå tillväga för att gratis ladda ner ett ”tillägg” till din webbläsare som gör det möjligt att både transponera, ändra tune och tempo i realtid helt gratis!

Detta tillägg kan man sedan använda på alla videos hos oss på Musikoteket men även om man tittar på andra filer via t.ex.. Youtube.

>> Ni hittar informationen här!

2023-10-05

Ny låt upplagd

Thomas Stenströms hitlåt, Andas in andas ut finns nu hos oss på Musikoteket då väldigt många av er Musikotekare har önskat att den låten ska finnas hos oss. Nu gör den det! Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

Vi har planerat att den även ska finnas som samspelslåt inom kort.

>> Ni hittar den här.

2023-09-29

Uppdatering av Musikoteket Studio

En del användare har haft problem att kunna lägga till och ta bort takter när man har jobbat med Musikoteket Studio. Plus- och minustecknen försvann från skärmen och man blev tvungen att zooma ner till 90% .

Nu har vi släppt en uppdatering där tecknen är flyttade och ligger rakt ovanför de olika instrumentspåren så nu försvinner de inte!

>> Här hittar ni Musikoteket Studio

2023-09-26

Ny låt!

Att inte denna låt tidigare funnits hos oss är ju tokigt då det är en riktig svensk slagdänga! Äntligen finns nu Per Myrbergs låt Trettifyran där Olle Adolphson skrev den svenska texten.

Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Ni hittar den här.

2023-09-24

Svensk folkmusik

I samarbete med Music coach och Jordnära kultur har vi det stora nöjet att kunna presentera filmen – Svensk folkmusik på 17 minuter som fint sammanfattar just svensk folkmusik.

Till filmen finns det även instuderingsfrågor som PDF med möjlighet att skriva ut och låta eleverna jobba med tillsammans med filmen.

>> Ni hittar filmen en bit ner på denna sida.

2023-09-21

Får jag dela inloggningsuppgifterna?

– Ja, det är okej!

Vi vill påminna er om att från och med läsåret 2020/2021 så har vi ändrat i våra villkor och ger skolor möjlighet att dela skolans inloggningsuppgifterna till eleverna så de kan logga in på Musikoteket via sin dator/padda eller annan digital enhet och fördjupa sig än mer i musikens värld under vägledning av dig som pedagog samt på egen hand eller tillsammans med sina klasskamrater.

Detta ger helt andra möjligheter att utveckla musikundervisningen på ett positivt och stimulerande sätt på er skola. Alla loggar in med skolans gemensamma inloggning

2023-09-13

Astrid Lindgrens egen favoritkaraktär firar 60-årsjubileum 2023
År 1963 gavs den första boken om Emil i Lönneberga ut. Berättelserna om pojken som gjorde så mycket hyss på gården Katthult i småländska Lönneberga runt förra sekelskiftet blev några av Astrid Lindgrens allra mest älskade. I och med filmatiseringarna på 70-talet kom också de kända visorna med texter av Astrid Lindgren och musik av Georg Riedel.

I samband med detta jubileum så lägger vi idag upp en ny låt på Musikoteket: Hujedamej sånt barn han var, finns både som sångversion och musikbakgrund.

Du hittar även dessa Emilsånger på Musikoteket sen tidigare: Du käre lille snickerbo, Idas sommarvisa och Lille katt.

>>Här hittar du Hujedamig

2023-09-10

Tonartsknas…

Det blev en halvton fel med Tattoo när vi la upp den på Samspel & Tajming förra veckan. Nu ska det vara rätt tonart.

>> Och ni hittar den förstås här.

2023-09-03

Nytt på SAMSPEL & TAJMING

Loreen med låten Tattoo som vann årets Eurovision Song Contest 2023. Den finns nu även som samspelsvideo. En 4-ackordslåt med ackorden Am, C, Em, G. Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

Lycka till!

>> Du hittar den här.

2023-08-18

Den interaktiva symfoniorkestern!
Nu finns möjligheten att lära sig mer om symfoniorkestern och bokstavligen djupdyka ner i de olika instrumenten!

När du klickar på något av symfoniorkesterns instrument så dyker en informationsflik upp och berättar om det instrumentet. På samma flik så finns även en video som visar hur instrumentet ser och låter när man spelar på det.

Inte nog med det, instrumentet visas även upp i form av en 3D-simulering som gör att man kan vrida och vända på instrumentet, zooma in och få se detaljerna.

>>Här hittar du vårt nya material!

2023-08-09

Halloj alla Musikotekare!
Hoppas just du har haft en fin ledighet och hunnit med det du hade planerat att göra denna sommar men även fått möjlighet till vila. Jag passar på att välkomna dig till ett nytt läsår som förhoppningsvis erbjuder ett lite större lugn än förra läsårsstarten då vi hade en helt ny läroplan LGR22 att hantera.

Vi på Musikoteket har under sommaren fokuserat på våra tryckta läromedel som har mottagits över förväntan positivt, det känns jätteroligt! Har du inte hunnit med ett besök i Musikoteket shop så klicka dig in där och titta om det finns något material som kan vara ett stöd för din undervisning.
Jag hoppas att jag inom ett par dagar får presentera årets stora nyhet på Musikotekets hemsida, kan redan nu avslöja att det handlar om en riktigt cool presentation av symfoniorkestern! Så håll lite koll på ”Glöm inte spana in..”

Med det sagt så önskar jag er alla ett riktigt roligt läsår 23/24!
Tobbe Gustafsson, Musikoteket.

Nyheter Våren 2023

Vi har nu arkiverat alla nyhetsuppdateringar från våren 2023 för att underlätta sidladdningen. Du hittar dem här.

Nyheter Hösten 2022

Vi har nu arkiverat alla nyhetsuppdateringar från hösten 2022 för att underlätta sidladdningen. Du hittar dem här.

Nyheter Våren 2022

Vi har nu arkiverat alla nyhetsuppdateringar från våren 2022 för att underlätta sidladdningen. Du hittar dem här.