2022-12-16

Blockflöjt – uppdaterad sida

Nu har vi uppdaterat sidan och skapat BLOCKFLÖJTSSKOLAN med ett upplägg som omfattar 3 lektioner. Dessa finns både som PDF: er att skriva ut eller som Powerpoints där möjlighet finns att justera i materialet för att anpassa det till sin elevgrupp.

>> Du hittar sidan här.

2022-12-09

Rösten – uppdaterad sida och nytt arbetshäfte

Nu har vi uppdaterat sidan om rösten med ännu mer pedagogiskt materialsamt lagt upp ett arbetshäfte om Rösten som man kan skriva ut och låta eleverna jobba med.

>> Direktlänk till sida

2022-12-04

Nytt på SAMSPEL & TAJMING
Nu finns den klassiska jullåten LUSSE LELLE på sidan Samspel & Tajming. Där finns både sångversion och musikbakgrund med medföljande ackord så man kan sjunga och spela på egen hand och tillsammans.
1-ackordslåt, Jo, vi vet att det förekommer 1 ackord till i låten men det struntar vi i. ;)
Låten finns både i C-dur och i D-dur, främst med tanke hur man stämt sin ukulele.

>> Här är låten i C-dur
>> Här är låten i D-dur

2022-12-03

Nytt på SAMSPEL & TAJMING
Nu finns julhiten Hey Ho med Freddy Kalas på sidan Samspel & Tajming. Där finns både sångversion och musikbakgrund med medföljande ackord så man kan sjunga och spela på egen hand och tillsammans.

>> Du hittar den här!

2022-12-02

Stämma ukulele!
Nu har vi lagt upp UKUTUNE som hjälper dig stämma din ukulele. Den funkar till både C- och D-stämning.

>> Du hittar den här!

2022-11-29

Ukulelestämning?
I de nordiska länderna har man sedan länge stämt ukulelen (sopranukulelen) i D-stämning vilket innebär att strängarna uppifrån och ned ska vara A, D, F# och B. På Musikoteket har vi presenterat materialet för en ukulele som är stämd i D.

På senare tid har det kommit några mail där användare efterfrågar vårt material men där ukulelen är stämd i C vilket innebär att strängarna uppifrån och ned ska vara G, C, E och A. Denna stämning av ukulelen har man i stort sett i resterande länder i världen vilket även innebär att många ”playalong”-videos utgår ifrån att ukulelen är stämd i C.

Musikoteket passade på att göra en lite undersökning om detta på Facebook gruppen ”Musiklärarna” och resultatet ser ni här bredvid. Därför finns nu även Musikotekets material om instrumentet ukulele även som C-stämd.

>> Den sidan hittar ni här.

2022-11-24

Ny låt!
På begäran från hur många som helst av er kommer äntligen Freddy Kalas låt – Hey Ho. Originaltonarten är C men vi kör den i F och hoppas att det känns roligare för alla elever att sjunga i denna tonart! Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Du hittar den här!

2022-11-23

Världens Nationalsånger
Nu har vi dessutom uppdaterat sidan med Världens Nationalsånger. Här finns kartan över världen och precis som med Europa kan man lyssna på respektive lands nationalsång. Nu med fokus på hela världen.

>> Här finns sidan.

2022-11-22

Ny avdelning på Musikoteket som heter TEMA
Som de flesta av er vet har vi många sånger och låtar på temat Jul & Lucia, nämligen 113 stycken som ni hittar här via LÅTAR-filtreringen.

Men nu tar vi det steget längre och premiäröppnar vår första TEMA-sida, nämligen JULEN. Framöver kommer vi fylla på med Påsken, Våren, Sommaren, Hösten, Halloween, Vintern m.m.

Tema JULEN innehåller:
-Musikotekets Julkalender
-Luciabingo
-Musikotekets Julgodis
-Julkryss
-Interaktiva julspel
-Juldanser

>> Här finns sidan.

2022-11-21

Europas Nationalsånger
Nu har vi uppdaterat sidan med Europas Nationalsånger. Här finns kartan över Europa, klicka på ett land så kommer ett nytt fönster öppnas och landets nationalsång spelas upp från Youtube. Man kan även välja ett land från en lista.

>> Här finns sidan.

2022-11-18

Övningstempo på videos!
Ändra hastighet på Musikotekets videos i din webbläsare Google Chrome. På detta vis kan man skapa sitt egna övningstempo för att ha möjlighet att hinna med och spela tillsammans med videon.

Möjlighet finns även att ändra hastigheten på låtarna, rytmogramvideos mm. Vartefter man utvecklas kan man sedan öka tempot.

Obs. Vissa skolor kan ha en begränsning i vad man kan göra i webbläsaren, vilket kan vara bra att veta om det inte fungerar för dig.

>> Läs mer i denna instruktions-PDF.

2022-11-17

Ny låt upplagd
Eric Claptons låt “Tears in Heaven” från 1992 som han skrev tillsammans med Will Jennings som ett sätt att bearbeta sorgen över sin 4-årige sons död. Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Du hittar den här.

2022-11-15

Kan man skapa en egen låtlista?
Ja det kan man göra! Genom att skapa bokmärken i sin webbläsare. Här hittar man en PDF som vägleder en hur man går tillväga i Google Chrome.

Möjligheten finns att köpa våra musikbakgrunder som mp3-filer för 25 kr/st. och skapa en spellista på dator eller mobil.

>> PDF:en hittar du här.

2022-11-10

Gitarr – uppdaterad info och nytt arbetshäfte
Nu har vi uppdaterat sidan om gitarren samt lagt upp ett arbetshäfte om instrumentet som man kan skriva ut och låta eleverna jobba med.

>> Du hittar materialet här.

2022-11-09

Bygg egna instrument…
…med de äldre eleverna och sätt ihop en orkester med instrument som egentligen inte finns. Kanske kan det vara ett samarbete med andra ämnen.

Kanske hittar eleverna på helt egna musikinstrument som ingen känner till. Låt fantasin flöda fritt och skapa av hjärtans lust!

>> Du hittar materialet här.

2022-11-04

Ännu mer nytt på SAMSPEL & TAJMING
Dags för ännu en klassisk jullåt – Whams låt, Last Christmas. Låten har närmare 1 miljard streams på Spotify och är en av de mest spelade låtarna vid juletid. Den finns både som sångversion och musikbakgrund med medföljande ackord så man kan sjunga och spela på egen hand och tillsammans.

>> Du hittar den här.

2022-11-02

Nytt på SAMSPEL & TAJMING
Julen närmar sig och vad passar väl bättre än att spela tillsammans klassikern Tänd ett ljus! Triads hitlåt som har 35 år på nacken men ändå är en av de mest spelade låtar på radion vid juletid.

>> Du hittar den här.

2022-10-30

Elbas – uppdaterad info och nytt arbetshäfte
Nu har vi uppdaterat sidan om elbasen samt lagt upp ett arbetshäfte om instrumentet som man kan skriva ut och låta eleverna jobba med.

>> Du hittar materialet här.

2022-10-29

Beställ musikbakgrunder som MP3!
Ett, tu, tre så är det dags för Advent, Lucia och julavslutning. Många skolor tycker det är praktiskt att ha musikbakgrunderna på annan enhet i den ordning man vill.

Möjligheten finns att köpa våra musikbakgrunder som mp3-filer för 25 kr/st. exkl. moms. Bontanisera bland bakgrunderna, notera vilka du vill ha och lägg din beställning. Leverans sker inom 1-2 vardagar via mail till beställaren.

Vänta inte för länge med just din beställning!

>> Beställning görs via formuläret här.

2022-10-26

Fler Teckensånger

Nu har vi utökat kapitlet Teckensånger med ännu fler sånger. Denna gång med hjälp av Tobias Svärd.

>> Du hittar materialet här.

2022-10-20

Bygg egna instrument…

med de yngre eleverna och sätt ihop en skrammelorkester. Skrammelsång är en specialskriven sång för dessa instrument!
Den som har skrivit Skrammelsång och även skapat detta fina material heter Axel Widmark.

>> Du hittar materialet här.

2022-10-17

Nytt på SAMSPEL & TAJMING

Nu finns även 60-talsklassikern Twist and Shout med The Beatles på sidan Samspel & Tajming. Där finns både sångversion och musikbakgrund med medföljande ackord så man kan sjunga och spela på egen hand och tillsammans.

>> Du hittar den här.

2022-10-07

Nu finns “Bigger than the universe”…

…som Rytmogram också! Du har väl upptäckt Musikoteket Rytmogram? Där får man möjlighet att öva på rytmer och notvärden i olika svårighetsgrader. Du kommer bland annat få använda kroppen som instrument samt använda vanliga rytminstrument.

>> Du hittar alla Rytmogram här under Musikteori.

2022-10-05

Ny låt för att starta lektionerna!

“Välkommen in i musiken” är nu uppe som sång och musikbakgrund. Perfekt när man börjar lektionen då den lockar fram sångglädjen.

>> Du hittar den  här.

2022-10-03

Musikaliska byggstenar Arbetshäfte åk 7-9
Nu finns det ett arbetshäfte som handlar om musikaliska byggstenar som man kan skriva ut och låta eleverna jobba med.
>> Du hittar det här.

2022-09-30

Musikaliska byggstenar Arbetshäfte åk 4-6
Nu finns det ett arbetshäfte som handlar om musikaliska byggstenar som man kan skriva ut och låta eleverna jobba med.
>> Du hittar det här.

2022-09-19

Ändra tempot
Om man använder Google Chrome som webbläsare så kan man ladda ner ett tillägg (gratisprogram) som heter Speed control. Det gör det möjligt att ändra tempot på Musikoteketsmusikvideos.

Det finns även andra lösningar för andra webbläsare.

>> Klicka här för mer info. Då öppnas en PDF-fil i ett nytt fönster.

2022-09-15

Ny låt
60-talsklassikern Twist and Shout med The Beatles hittar ni nu på Musikoteket. Både som sångversion och musikbakgrund (med körer).

>> Du hittar dem här

2022-09-12

Nytt på SAMSPEL & TAJMING
Nu finns även Cornelis Vreeswijks fina visa ”Somliga går med trasiga skor” på sidan Samspel & Tajming.
Där finns både sångversion och musikbakgrund med medföljande ackord så man kan sjunga och spela på egen hand och tillsammans.

>> Du hittar dem här

2022-09-07

Melodimusikvideos
Nu finns det åtta stycken från “Melodihäfte för nybörjare” som melodimusikvideos som man kan spela till.

>> Du hittar dem här

2022-09-05

Min Musikfavorit
I denna övning får eleverna presentera en favoritlåt, någon artist eller grupp tillsammans med någon kompis eller ensam.

>> Du hittar den lite längre ner på denna sida.

2022-09-02

Koll på svänget!

Inom populärmusiken finns det många olika stilar, eller genrer som de kallas med ett annat ord. Stilarna bygger på olika kompmodeller som utgår från ett antal grundkomp. På denna sida får du koll på ”svänget”.

>> Du hittar sidan här.

2022-08-31

Kanonbra sånger för kanon

Att sjunga kanon är kul och gör sig bäst a capella i en lämplig tonart. För att man ska hitta rätt kan man klicka igång musikspelaren där tonarten står angiven och lyssna in den för att hitta tonen!

>> Du hittar uppgiften i mitten på denna sida.

2022-08-29

Frågesport – Instrumentgrupper

Här får man höra 48 stycken olika instrument. Det gäller att lista ut vilken grupp instrumenten som spelas tillhör och även ange namnet på instrumentet. Svarsformulär och facit finns så möjlighet till lite instrumentkunskapstävling finns.

>> Besök sidan här.

2022-08-28

Bedömningsmatriser

Nu har vi lagt upp bedömningsmatriser för årskurs 6 och årskurs 9 där man sedan på ett överskådligt sätt kan registrera på vilket sätt en elev visar på utveckling inom ämnet musik.

>> Läs mer här.

2022-08-26

Koll på filmmusik

Här gäller det att identifiera ledmotiv till tjugo olika filmer. Använd frågeformuläret som finns för utskrift och gör en tävling med eleverna.

>> Du hittar denna nya del ungefär i mitten på denna sida.

2022-08-24

Dans och Rörelse

Nu finns sju av våra vanligaste ringdanser presenterade på en egen sida. Man kan lätt hänga med i texten och dessutom välja att lyssna på låten antingen med sång eller som musikbakgrund.
Vi presenterar även rörelserna för respektive sång, så upp och dansa kring gran och stång!

>> Du hittar dem här.

2022-08-22

A B C

Nu har vi skapat en sida som handlar om alfabetet. Här hittar man låtar som presenterar bokstäverna på ett roligt sätt som gör det lättare att lära sig alfabetet.

Här finns även alfabetets alla bokstäver tillsammans med ett musikinstrument vars namn börjar på alfabetskortets bokstav för utskrifter i A4.

>> Du hittar den här.

2022-08-18

Dags för val med musik?

Är det ok att använda musik i samband med politik och valrörelse? Detta kan man tycka väldigt olika om. Här kommer en lista med olika exempel på detta. Lyssna igenom låtarna och fundera på frågorna.

>> Du hittar den här.

2022-08-16

Ny låt

Nu finns Cornelis Vreeswijks fina visa ”Somliga går med trasiga skor” hos oss på Musikoteket. Både som sångversion och musikbakgrund.

>> Du hittar den här.

2022-08-07

Nytt läsår – Ny läroplan – Nya möjligheter

Välkomna till ett nytt läsår som erbjuder både nya utmaningar men också möjligheter då vi har en ny läroplan att utgå ifrån.

Vi på Musikoteket har utifrån den skapat en egen ikon som heter just LGR22 där man hittar de centrala innehållets tre grundstenar. Under var och en av dessa presenterar vi förslag på pedagogiskt material som kan hjälpa er att planera undervisningen och bedömning utifrån den nya läroplanen.

Vi önskar er alla ett riktigt bra läsår!

Nyheter Vårterminen 2022

Vi har nu arkiverat alla nyhetsuppdateringar från våren 2022 för att underlätta sidladdningen. Du hittar dem här.