NYHETER & INFORMATION

Här presenterar vi löpande nyheter och information gällande Musikoteket. Lite som ett nyhetsbrev fast på hemsidan. Så kika gärna in här då och då för att ta del av vad som lagts upp nyligen på hemsidan och få tips och idéer.

Och som alltid är ni välkomna att höra av er med förslag och idéer. Ni når oss lättast via kontaktsidan.

Mvh Tobbe Gustafsson, VD på Musikoteket. 

2023-05-24

Ännu en efterfrågad låt kommer här!

Det är låten, Sommarlov med Grannen Måns som har blivit en klassisk sommarlåt som ofta spelas i samband med sommaravslutningar. Ändå har vi inte haft den på Musikoteken, men nu finns den hos oss…

Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Du hittar den här.

2023-05-17

Årets vinnare… Loreen med låten Tattoo!

Senast Loreen var med i Eurovision var 2012 med bidraget Euphoria, den tog sig hela vägen till 1:a platsen. I år ställde hon upp med låten Tattoo ochvann årets Eurovision Song Contest 2023. Därmed är Loreen den första kvinnan som vunnit denna tävling två gånger!

Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Du hittar den här.

2023-05-16

Ett okänt smultron…

”I dag är det sommarkalas” som är skriven av Anders Neglin och Peter Ström är en väldigt fin sommarvisa som än så länge funnits som musikbakgrund. Några av er har efterfrågat en sångversion på den låten som stöd vid inlärning så vi skapat en sån!

Lycka till!

>> Du hittar den här.

2023-05-04

Nytt på SAMSPEL & TAJMING

Bill Haley & His Comets låt, See you later alligator finns nu även som samspelsvideo. En 3-ackordslåt med ackorden A, D och E. Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Du hittar dem här.

2023-05-03

Ny efterfrågad låt upplagd.

En av de mest spelade låtarna hos oss på Musikoteket är utan tvekan Lalehs låt Goliat när sommarlovet börjar närma sig. Den har än så länge funnits som musikbakgrund. Men då många av er har efterfrågat en sångversion på den låten som stöd vid inlärning så har vi även gjort den!

Lycka till!

>> Du hittar den här.

2023-03-31

Nytt på Rockabilly-låt upplagd

“See You Later alligator” är en rock and roll-låt skriven av Bobby Charles” och släpptes 1955. Låten är främst känd i den coverversion som Bill Haley & His Comets spelade in 1955 och som lanserades 1956.

>> Du hittar den här.

2023-03-28

Nytt på SAMSPEL & TAJMING

Bob Dylans klassiker, Knockin’ on heaven’s door finns nu även som samspelsvideos. Låten är en rundgångslåt med 4 ackord, G D C och Am. Den finns både som sångversion och musikbakgrund så man kan sjunga och spela på egen hand och tillsammans.

>> Du hittar den här.

2023-03-22

Ny efterfrågad låt upplagd

Bob Dylans klassiker, Knockin’ on heaven’s door från 1973. Dylan har framfört låten live över 450 gånger och många artister och grupper har gjort sina egna tolkningar och coverversioner i varierade stilar, däribland Eric Clapton, Guns N `Roses, Dolly Parton, Bon Jovi med flera.

>> Du hittar den här.

2023-03-15

Nytt bildstöd till låten Alfabet Blues

Birger Nilssons svängiga låt Alfabet Blues där hela alfabetet presenteras har vi nu skapat ett bildstöd till.

>> Här finns låten med tillhörande bildstöd.

2023-03-13

Nytt på SAMSPEL & TAJMING

The Beatles klassiker ”Yellow submarine” från 1966 finns nu som samspelsvideos. Låten är en 3-ackordslåt F, C o Gm och finns både som sångversion och musikbakgrund så man kan sjunga och spela på egen hand och tillsammans.

>> Du hittar den här.

2023-03-09

Nytt på SAMSPEL & TAJMING

Justin Wellingtons version – IkoIko finns nu som ny samspelslåt med grymt skönt sväng. Låten är en 2-ackordslåt F och C och finns både som sångversion och musikbakgrund så man kan sjunga och spela på egen hand och tillsammans.

>> Du hittar den här.

2023-03-07

Melodihäfte med bokstäver

Nu har vi kompletterat med ytterligare ett Melodihäfte med enkla låtar. Det är ett häfte för nybörjare med sju låtar där man får möjlighet att öva melodispel för två händer med bokstäver. Melodin i högerhand och bastonen i vänsterhand.

>> Du hittar det nya häftet och en del andra gobitar här.

2023-03-01

Tidlös klassiker…

Nu finns The Beatles klassiker “Yellow Submarine” från 1966 hos oss. Singeln gick till nummer ett på listorna i Storbritannien och i flera andra europeiska länder samt i Australien, Kanada och Nya Zeeland.

Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Du hittar den här.

2023-02-28

Vi har skapat en instruktionsfilm…

…för Musikoteket Studio där vi berättar om programmet, vad man kan göra och hur det fungerar. Vi går även igenom vad som händer med ljudbilden när man panorerar några instrument. Vi visar hur man ska göra för att spara sitt projekt så att man kan öppna det kommande lektion och jobba vidare.

>> Du hittar filmen här.

2023-02-27

GEHÖR

Nu har vi kompletterat med fler gehörsövningar. En övning går ut på att några noter i melodierna trillat ner från notsystemen och behöver hjälp att komma på rätt plats med rätt notvärde.

I en annan övning så spelas inte melodierna så som originalmelodin ska spelas men i notbilden så är melodin korrekt noterad. Uppgiften blir att försöka lista ut vilka noter som är inte stämmer överens med melodin.

>> Gehör Årskurs 7-9

2023-02-21

Tipspromenad = Musik!

Då och då till friluftsdagar, schemabrytande aktiviteter och inför lov är det inte ovanligt att det blir en och annan tipspromenad.

Här hittar ni fyra stycken ”tipspromenader” redo att skrivas ut och genomföras. Gemensam nämnare är såklart Musik.

>> Du hittar dem här.

2023-02-20

Musikotekets Bedömningsmatriser!

Sedan tidigare finns våra bedömningsmatriser som PDF:er men efter önskemål från er användare så har vi nu lagt upp dem som powerpoint också vilket gör det möjligt att dokumentera digitalt.

En bedömningsmatris kan används som bedömningsstöd av läraren när komplexa uppgifter skall bedömas men de kan även användas av eleverna i arbetet med uppgiften.

>> Du hittar dem här.

2023-02-15

Ny efterfrågad låt upplagd

Då många har efterfrågat denna att denna låt ska finnas på Musikoteket så kommer den nu – Iko Iko!

Låten spelades ursprungligen in redan 1953 av artisten James Crawford men fick sitt genombrott 1965 med gruppen Dixie Cups. Denna version bygger på Justin Wllingtons version som släpptes  2019 men blev populär under 2021 via plattformen Tik Tok. Den finns både som sångversion och musikbakgrund.

>> Du hittar den här.

2023-02-09

Nytt på SAMSPEL & TAJMING

Eric Claptons låt “Tears in Heaven” från 1992 som han skrev tillsammans med Will Jennings på sidan Samspel & Tajming.
Låten har 11 stycken olika ackord så det finns lite att ”bita i!
Den finns både som sångversion och musikbakgrund så man kan sjunga och spela på egen hand och tillsammans.

>> Du hittar den här.

2023-02-06

Ny indelning för stränginstrument

Efter bra input från våra kunder så justerar vi bland instrumentfamiljerna och delar in stränginstrumenten till två kategorier.
Indelningen av de olika stränginstrumenten baseras på hur ljudet alstras.

  • Knäppta stränginstrument, då man knäpper på strängarna med fingrarna eller med plektrum.
  • Stråkinstrument, då man får strängen att vibrera med hjälp av en stråke som dras över strängarna. Violin och cello är sådana.

>>> Instrumentkunskap – Teori

2023-02-05

GEHÖR

Gehör är förmågan att korrekt uppfatta och bedöma en tons höjdläge samt att korrekt uppfatta en tonföljd och melodi. Förmågan kallas ibland “musiköra”.

På dessa sidor får man möjlighet att öva sitt gehör genom att lyssna på välkända melodier. Vi har medvetet spelat melodin felaktigt på några ställen och uppgiften är att höra de felaktiga tonerna. För åk 7-9 presenterar vi även notbilder som inte stämmer överens med de klingande melodierna där tanken är att lyssnaren ska skriva till korrekta noter.

>>> Gehör åk 4-6
>>> Gehör åk 7-9

2023-01-25

EN PÅMINNELSE…

Vi får ett par mail varje månad från er användare där man frågar om det är tillåtet att dela ut skolans inloggningsuppgifter till eleverna. Så här kommer information kring detta igen för er som inte sett detta tidigare.

En skollicens på Musikoteket ger alla elever och personal på er skola access till Musikotekets tjänst på samtliga skolans datorer/enheter samt att elever och personal kan logga in hemifrån på sina egna enheter.

Vi har inte olika nivåer för elever eller personal utan alla får använda er skolas inloggningsuppgifter för att logga in. Vi hoppas och tror att det inte kommer missbrukas utan snarare tvärt om, att eleverna jobbar ännu mer med musik både på skolan och på sin fritid. Genom att sjunga till musikbakgrunderna, jobba med uppgifter som lärare har gett med länkar eller annat upplägg samt elevernas egna lust till mer lärande inom musiken.

Vill ni efter en tid byta lösenord så är det bara att ni hör av er till oss på Musikoteket så hjälper vi er med det. Så för er som inte kände till detta så hoppas vi att det ger dig som lärare ännu mer möjligheter med din musikundervisning tillsammans med Musikoteket!

2023-01-24

Åtta nya genres!

Nu har vi lagt upp massor med nya genres till Musikoteket Studio.

Nu hittar man Disco, 80s, EDM, Funk, Hiphop modern, Hiphop Old-School, Klassisk och Vilda Västern.

>> Här finns Musikoteket Studio

2023-01-11

Nu kan du spara ditt projekt i Musikoteket Studio!
Nu kan du spara ditt projekt i Musikoteket Studio! Nu har vi utvecklat Musikoteket Studio till nästa nivå där möjlighet finns att spara sitt projekt för att senare kunna jobba vidare med det!
När du vill spara ditt projekt klicka du på spara-knappen ⭳, då visas en 4-siffrig kod i rutan. Den ska du spara (skriva ner) till nästa gång du vill arbeta med ditt projekt.

När du vill öppna ditt projekt så skriver du in din 4-siffriga kod och klickar på öppna-knappen ⭱ så öppnas ditt projekt och du kan arbeta vidare med ditt digitala skapande.

Lycka till med ditt digitala skapande!

>> Här finns Musikoteket Studio

Nyheter Hösten 2022

Vi har nu arkiverat alla nyhetsuppdateringar från hösten 2022 för att underlätta sidladdningen. Du hittar dem här.

Nyheter Vårten 2022

Vi har nu arkiverat alla nyhetsuppdateringar från våren 2022 för att underlätta sidladdningen. Du hittar dem här.